Oczywiście babeczki zrobiłam. Przepis delikatnie zmodyfikowałam. Nie dodałam owoców, zwiększyłam ilość czekolady (dałam bakaliową z orzechami) i ciasto delikatnie skropiłam olejkiem pomarańczowym.
Babeczki wyszły pyszne :) więc zdjęcie wstawiam, przepis po zmianach również :)
MUFFINKI z czekoladą
Skladniki:
suche:
2 szklanki maki
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
90g czekolady z bakaliami
(rozdrobnionej - ja używam do tego noża)
mokre:
1 i 1/4 szkl. mleka
pół kostki rozpuszczonej margaryny
2 jajka
olejek pomarańczowy
Skladniki:
suche:
2 szklanki maki
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
90g czekolady z bakaliami
(rozdrobnionej - ja używam do tego noża)
mokre:
1 i 1/4 szkl. mleka
pół kostki rozpuszczonej margaryny
2 jajka
olejek pomarańczowy
* Suche składniki łączymy ze sobą, w osobnej misce mieszamy składniki mokre. Mokre wlewamy do suchych i krótko mieszamy (aby tylko składniki się połączyły) Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana. Pieczemy ok 25min w 200 stopniach.
Pysznie wyglądają i smakują pewnie wyśmienicie! mam pytanie: czy oprócz papilotek stosujesz jeszcze foremki? Może wreszcie odważę się na szaleństwo mufinkowe ;)
OdpowiedzUsuńtak . papilotki wsadzam do silikonowej foremki na muffinki. Kiedyś robiłam bez niej, ale babeczki nie wyglądały tak ładnie :)
OdpowiedzUsuń