niedziela, 14 lutego 2010

domowe wafle

Miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie wymagającego zbyt dużego nakładu czasu.
Jestem w trakcie robienia 2 kopertówek urodzinowych, więc pracochłonne przepisy odpadały.
Wybrałam wafle, bo szybko się je robi i wybornie smakują z popołudniową kawką :)



Do zrobienia wafli potrzebujemy:
2 margaryny
2 łyżki kakao
2 szkl. cukru
1 szkl. wody
mleko w proszku

2 paczki suchych wafli (prostokątne)



* Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować, przestudzić. Dodawać powoli mleko w proszku, ciągle mieszając. Mleka potrzeba tyle aby masa zgęstniała do konsystencji gęstej śmietany (niecała paczka). masą smarujemy suche wafle. Na gotowe wafle kładziemy ściereczkę i deskę do krojenia i obciążamy np garnkiem. Czekamy aż masa zastygnie i dopiero potem kroimy. Wafle możn ozdobić polewą czekoladową.
Przepis posiadam od dawna i szczerze mówiąc nie wiem z jakiego źródła pochodzi....



4 komentarze:

  1. smaczny przepis, musze wypróbować na jakąś okazję, bo na co dzień ze słodyczy to u nas tylko sledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję... i czekam na kopertówki... z pewnością będą słodkie ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś często podobne wafle robiłam ... chyba wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ten przepis - teściowa takie robi:) polecam! A pozatym miło mi, że dołączyłaś do moich obserwatorów:) widzę, że mamy wspólne zainteesowania (między innymi oczywiście słodycze;) wiec bedzie o czym rozmawiać:)
    Pozdrówka*

    OdpowiedzUsuń