środa, 1 maja 2013

Gołąbki w liściach winogron.....

... idealne na majówke, ale z racji, że pogoda niezbyt ciekawa- zjemy w domku.
Świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków (swoją drogą tych jeszcze nigdy nie robiłam- przeraża mnie gotowanie całej kapusty :P  ).
 Liście miałam już kupione paczkowane, ale z powodzeniem można wykorzystać świeże, które się blanszuje, lub kisi, lub przygotowuje w solance- osobiście nie próbowałam.



Gołąbki w liściach winogron

liście winogron
oliwa
1-2 cytryny



0,5 kg mięsa mielonego
3 torebki ryżu 
cebulka posiekana (ilość wg gustu, ja dałam sporo)
cebulka posiekana i podsmażona na oliwie (jw.) 
natka pietruszki (niekoniecznie)
sól
pieprz


Ryż gotujemy na sypko. Studzimy , dodajemy do mięsa, plus cebulka i przyprawy. na każdy liść nakładamy farsz i zawijamy jak gołąbki. Na dno naczynia (ja użyłam szklanego żaroodpornego z przykrywką) wykładamy kilka liści winogron, na to ciasno układamy gołąbki. zalewamy je wodą wymieszaną z oliwa i cytryną, tak aby zalewa sięgała do połowy wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy liśćmi winogron i przykrywką od naczynia. Wstawiamy do piekarnika (letniego) i pieczemy  w 200 stopniach ok 40- 60 minut (trzeba sprawdzać co jakiś czas).
Przepis znalazłam na necie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz