sobota, 27 lipca 2013

Ciastka z ... patelni

... szybko i smakowicie.
Na blogu Arabeski znalazłam przepis na ciastka, które robi się błyskawicznie i nie piecze  tylko smaży na patelni. Składniki były pod ręką więc postanowiłam zrobić :)
Ciastka są świetne, ale najlepiej smakują na 2 dzień. bo ciepłe były takie sobie :)





 Przepis:


 2 szkl. mąki (plus trochę do podsypania)
3/4 szkl. cukru
1 i 1/2 łyżeczki. proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 kostki margaryny
rodzynki lub orzechy
aromat waniliowy.
Składniki:   
- 2 szklanki mąki (dałam więcej)
- 3/4 szkl. cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
- odrobina aromatu waniliowego - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/07/ciastka-z-patelni.html#sthash.KjmC9dVV.dpuf


Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną margarynę, rodzynki i wyrabiamy ciasto. wlewamy roztrzepane jajka i aromat waniliowy. Całość zagniatamy. Jeżeli ciasto będzie się kleić dodajemy jeszcze mąki.
Rozwałkowujemy na grubość ok 05 cm i wykrawamy szklanką kółka. Ciastka smażymy z 2 stron na patelni posmarowanej lekko tłuszczem .

Składniki:   
- 2 szklanki mąki (dałam więcej)
- 3/4 szkl. cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
- odrobina aromatu waniliowego - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/07/ciastka-z-patelni.html#sthash.KjmC9dVV.dpuf

2 komentarze:

  1. Zaintrygowałaś mnie. Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie bardzo i bardzo ciekawie;)
    Może wypróbuję, bo cisteczek w wersji smażonej nie jadłam;-)
    Pozdrawiam serdecznie i udanego tygodnia;)

    OdpowiedzUsuń