Ostatnio na kulinarnych blogach często natykam się na ciekawy z nazwy deser: 'magiczne ciasto'
Postanowiłam upiec je i ja. Jego niezwykłość polega na tym, że do foremki wlewamy jedną, dosyć rzadką w konsystencji masę, a po upieczeniu otrzymujemy deser z trzema warstwami. Górną -delikatnego biszkopta, drugą jest masa budyniowa, a trzecia taka bardziej zwarta. Jeżeli ktoś lubi budyń, posmakuje mu i ten deser.
Kolejnym razem zamierzam zrobić wersję czekoladową oraz orzechową :) warto wypróbować, zwłaszcza, że składniki nie są zbyt wyszukane- zazwyczaj mamy wszystko w domu :)
Magiczne ciasto
Składniki:
- 4 jaja
- 150 g cukru
- 1 łyżka wody
- 125 g masła
- 115 g mąki
- 1/2 l letniego mleka
- 4 krople octu
- aromat waniliowy
Ciasto wylać do blaszki ( 20x20cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. - Ja zrobiłam to w żaroodpornym szklanym naczyniu wysmarowanym masłem i oprószonym mąką.
Piec w 160 st. C przez 60 - 70 minut.
Dokładnie wystudzić. Posypać cukrem pudrem.
Na koniec jeszcze twórczo - papierowo : album komunijny
Papiery ze scrap cake . Motyl potraktowany preparatem do spękań , a zawijasek zrobiony metodą embossingu na gorąco :) Format A5
Miłej niedzieli.........................................
Piękny album, szczególnie kolorek i ta patyna :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny jest ten florystyczny embossingowy zawijas. Całość piękna!
OdpowiedzUsuńCudna kolorystyka albumu a białe rózyczki stanowią świetny kontrast :) ciacho wygląda smakuśnie :)
OdpowiedzUsuńo, widzę, że też poczarowałaś z ciachem.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ten album, jestem zauroczona, cudne rzeczy tworzysz, podziwiam kreatywność :)
Lidka- dziękuję- embossing bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńmartex- dziękuję za miłe słowa. Ja czasami jestem rozdarta co pierwsze robić: piec ciasto czy scrapować :)