Dzisiejszy post będzie z rodzaju tych smakowitych :) Ostatnio często wędruję po kulinarnych blogach i co rusz coś nowego piekę, ku usiesze mojej rodzinki :)
Tak więc proszę bardzo : Tarta cytrynowa. Kolejne udane ciacho. Orzeźwiające z bezową pianką.... mniam... Przepis pochodzi z bloga prażone migdały . Ja do białek dodałam wiórków kokosowych :)
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
szczypta soli
Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy łyżkę zimnej wody i
zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto chłodzimy (ja wkładam na 0o 15min. do zamrażarki) a
następnie wykładamy na formę. Jeżeli używamy silikonowej, to nie trzeba smarować jej tłuszczem.
Masa cytrynowa:
2 cytryny
4 żółtka
125 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
75 g masła
100 ml wody
Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku
mieszamy mąkę ziemniaczaną z cytryną (skórką i sokiem)oraz z cukrem i
wodą. Całość delikatnie podgrzewamy, dodajemy masło i cały czas mieszamy
do uzyskania gładkiej masy. Żółtka roztrzepujemy w osobnej misce i
dodajemy trochę masy z rondelka, dokładnie mieszamy i całość przelewamy z
powrotem do rondelka. Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i przekładamy na
upieczone ciasto.
Beza:
5 białek
200 g cukru pudru
wiórki kokosowe do smaku
Białka z cukrem ubijamy na sztywno, dodajemy wiórki, mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy na
ciasto i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni, pieczemy 10
minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy
jeszcze około 20 minut, aż beza będzie złocista.
Juz wrzuciłam Twój przepis na tartę do zakładek, na pewno spróbuję ją upiec, przepis nie wydaje się taki trudny, choc może się mylę...;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:))
Musi smakować cudownie! Wypróbuję po Świętach!
OdpowiedzUsuńRadosnych i spełnionych Świąt!
Cudooo!Ja to muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie i napewno dobrze smakowała:)
OdpowiedzUsuńSuper blog, bardzo sympatyczny:) Pozdrawiam i zapraszam do siebie Natalia
http://waniliowylawendowybialy.blogspot.com/
Z okazji Świąt Wielkanocnych:
OdpowiedzUsuńmiłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr,
zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze.
Pracy, która pomaga żyć.
Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać
i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie.
życzy
skimmia
mniam mniam...
OdpowiedzUsuńsmakowitości jednym słowem:)
OdpowiedzUsuńMasz cudowne ręce i głowę pełna pomysłów, wspaniałe prace :) Musze kiedyś zrobić taką tartę, kiedyś robiłam cytrynową le to połączenie smaków i beza na wierzchu - wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam