A dzisiaj :
Kulki a'la rafaello- banalne w wykonaniu, a idealne gdzy mamy ochotę na małe co nieco :)
Do ich zrobienia potrzebujemy:
- puszkę słodzonego mleka skondensowanego
- 200 gr wiórków kokosowych
- migdały (całe bez skórki, lub w płatkach)
Mleko i ok. 3/4 wiórków mieszamy w misce i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Po tym czasie masę przekładamy na patelnię i na małym gazie, często mieszając podgrzewamy ok 10min.
Gdy masa lekko przestygnie formujemy kulki, wkładając migdały i obtaczamy w wiórkach. Schładzamy w lodówce. Ot i to wszystko :) Przepis znaleziony w internecie- jako jedna z wielu wariacji tego przysmaku .
...... a żeby nie było, że twórczo nic nie robię, pamiętnik ciążowy :
Te kuleczki idealnie pasują do zachciewajek ciężarnej ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMarzę o tych kulkach... Już marzę szkoda, że już mi delikatesy zamknęli, bo bym zaraz poleciała za tym mlekiem :)))
OdpowiedzUsuńA karteczka nieziemska w swojej kruchej delikatności!
Rafaello po prostu uwielbiam więc przepis na pewno wykorzystam:-))
OdpowiedzUsuńmniam, ale pyszności!! mam nadzieje że przepis na ciasto z gruszkami i orzechami też dasz?
OdpowiedzUsuńmniam mniam:)
OdpowiedzUsuńa pamiętnik śliczny i super delikatny:)
Nie lubię wiórek kokosowych, ale mój luby byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńA album to zaiste "Sama słodycz" :):)