sobota, 6 października 2012

kulki rafaello i pamiętnik ciążowy.....

.... kulinarnie się zrobiło troszeczkę na moim blogu i póki wenę mam to tak będzie :) Na jutro w planach ciasto z gruszkami i orzeczhami oraz pieczony pstrąg....mniammmmmm.
A dzisiaj :

Kulki a'la rafaello- banalne w wykonaniu, a idealne gdzy mamy ochotę na małe co nieco :)









Do ich zrobienia potrzebujemy:

- puszkę słodzonego mleka skondensowanego
- 200 gr wiórków kokosowych
- migdały (całe bez skórki, lub w płatkach)

Mleko i ok. 3/4 wiórków  mieszamy w misce i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.
Po tym czasie masę przekładamy na patelnię i na małym gazie, często mieszając podgrzewamy ok 10min.
Gdy masa lekko przestygnie formujemy kulki, wkładając migdały i obtaczamy w wiórkach. Schładzamy w lodówce.  Ot i to wszystko :) Przepis znaleziony w internecie- jako jedna z wielu wariacji tego przysmaku .


...... a żeby nie było, że twórczo nic nie robię, pamiętnik ciążowy :











6 komentarzy:

  1. Te kuleczki idealnie pasują do zachciewajek ciężarnej ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzę o tych kulkach... Już marzę szkoda, że już mi delikatesy zamknęli, bo bym zaraz poleciała za tym mlekiem :)))
    A karteczka nieziemska w swojej kruchej delikatności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rafaello po prostu uwielbiam więc przepis na pewno wykorzystam:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, ale pyszności!! mam nadzieje że przepis na ciasto z gruszkami i orzechami też dasz?

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam mniam:)
    a pamiętnik śliczny i super delikatny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubię wiórek kokosowych, ale mój luby byłby zachwycony :)

    A album to zaiste "Sama słodycz" :):)

    OdpowiedzUsuń