czwartek, 28 marca 2013

Tarta cytrynowo kokosowa

Dzisiejszy post będzie z rodzaju tych smakowitych :) Ostatnio często wędruję po kulinarnych blogach i co rusz coś nowego piekę, ku usiesze mojej rodzinki :)
Tak więc proszę bardzo : Tarta cytrynowa. Kolejne udane ciacho. Orzeźwiające z bezową pianką.... mniam... Przepis pochodzi z bloga prażone migdały . Ja do białek dodałam wiórków kokosowych :)



Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
szczypta soli
Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy łyżkę zimnej wody i zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto chłodzimy (ja wkładam na 0o 15min. do zamrażarki)  a następnie wykładamy na formę. Jeżeli używamy silikonowej, to nie trzeba smarować jej tłuszczem.

Masa cytrynowa:
2 cytryny
4 żółtka
125 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
75 g masła
100 ml wody
Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku mieszamy mąkę ziemniaczaną z cytryną (skórką i sokiem)oraz z cukrem i wodą. Całość delikatnie podgrzewamy, dodajemy masło i cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żółtka roztrzepujemy w osobnej misce i dodajemy trochę masy z rondelka, dokładnie mieszamy i całość przelewamy z powrotem do rondelka. Podgrzewamy, aż masa zgęstnieje i przekładamy na upieczone ciasto.

 Beza:
5 białek
200 g cukru pudru
wiórki kokosowe do smaku
Białka z cukrem ubijamy na sztywno, dodajemy wiórki, mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni, pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż beza będzie złocista.

8 komentarzy:

  1. Juz wrzuciłam Twój przepis na tartę do zakładek, na pewno spróbuję ją upiec, przepis nie wydaje się taki trudny, choc może się mylę...;)))
    Pozdrawiam ciepło:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować cudownie! Wypróbuję po Świętach!
    Radosnych i spełnionych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudooo!Ja to muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie i napewno dobrze smakowała:)
    Super blog, bardzo sympatyczny:) Pozdrawiam i zapraszam do siebie Natalia
    http://waniliowylawendowybialy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Z okazji Świąt Wielkanocnych:
    miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr,
    zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze.
    Pracy, która pomaga żyć.
    Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać
    i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie.
    życzy
    skimmia

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowitości jednym słowem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz cudowne ręce i głowę pełna pomysłów, wspaniałe prace :) Musze kiedyś zrobić taką tartę, kiedyś robiłam cytrynową le to połączenie smaków i beza na wierzchu - wygląda smakowicie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń